Moorea – Paradiset?

Tahiti eller Franska Polynesien går också under namnet Society Islands består av likt många andra söderhavlsländer av ett stort antal öar. Totalt har de en befolkning på omkring 300 000 invånare varav cirka 70% bor i huvudstaden Papeete som ligger på ön Tahiti. För att ligga så ”off” (420 mil till påskön, 400 mil till Hawaii, 500 mil till Nya Zeeland) är det ovanligt utvecklat och rikt. De har högst BNP per capita av alla söderhavsländer vilket till stor del beror på ekonomiskt bidrag från Frankrike. Ett bidrag som delvis grundats på att Frankrike fått provspränga atomvapen där. Förutom den inkomstnäringen har de givetvis turister och så svarta pärlor. Turisternas favorittillhåll verkar vara Bora Bora om man får tro alla vykortsställ, men även Moorea, Huahine, och Rangiroa med flera är populära.

Vi kom till Tahiti mitt i natten och hade bokat in en övernattning i Papeete på ett hotell nära flygplatsen. Dagen efter skulle vi åka ut till Moorea den närmaste och mest tillgängliga ön i förhållande till huvudön. Det går dagligen ett antal färjor över från Papeete och överfarten tar mellan en halvtimme till en timme beroende på vilken båt man väljer. Det stod i guideboken att när du väl kommit till Moorea är det som att komma till paradiset och du vill inte åka därifrån och det stämmer verkligen.  Ön är som många andra en vulkanö med dramatiska bergstoppar och branter. Det påminner lite om Rarotonga fast mycket större, samma täta djungel, liknande bergssilhuetter och endast en väg runt ön. Dock så är Mooreas väg dubbelt så lång, 6 mil, och i bättre skick. Runt Moorea går ett barriärrev vilket ger ett lugn och varmt azurblått vatten innanför samt ett rikt liv undervattnet. Det stod även i guideboken att det var rikt på mygg, så vi var mentalt förberedda på myggsvärmar som på aitutaki. Inte så roligt för Alexandra och Elliot som får stora blaffor av varje myggstick och utöver det fanns det anslag på flygplatsen att myggen smittade med Denguefebern. Men som tur var stämde inte det. Den enda gången vi råkade ut för riktigt mycket mygg var när vi åkte genom djungel upp till en utsiktsplats i bergen annars var det marginellt.

Det är lite si och så med kommunala färdmedel och eftersom vi bokat boende på andra sidan ön i förhållande till vart färjan lägger till så hyrde vi en liten bil i två dygn. Det gav oss möjlighet att köra runt alla officiella vägar som finns på ön under en lunch.

Vi hade hyrt en bungalow med självhushåll på ett ställe som hette Les Tepaniers. Det var ett trevligt ställe precis vid stranden med två bra restauranger, gångavstånd till ett litet shoppingcenter samt ett Nautiskt aktivitetscenter knutet till hotellet. Perfekt om man ville boka någon båt eller dykning.