Att bo hos Tomten

Vi hittade ett pensionat i Annapuri som låg ett par minuters gångavstånd till backen som heter Tomten. Passade ju bra så här inpå jul att bo just där!
I hallen är det ganska kallt och där ska man lämna sina ytterskor och stiga upp på en högre tröskel in till övriga rum. Det fanns ett ställ med gästtofflor där som man skulle ta på sig. I japanska hem har man tofflor på sig inne. Det är skönt eftersom det var kallt på golvet och i rummen generellt. Man slösar inte på värmen direkt utan kör igång ett värmeaggregat i sovrummet då man ska sova. Det var en och samma storlek på tofflorna typ one size –fits nobody! Antingen tappade man tofflorna för de var för stora då man gick i den branta trappan upp till övervåningen eller så tappade man dem om tofflorna var för små och skulle till nedervåningen.

Frukosten åt man gemensamt redan halv åtta till halv nio, gemensamt med övriga gäster. Flingor, rostat bröd, kaffe, jos och en tallrik äggröra per familj. No more! Halv nio gick första transporten av skidåkare till skidbussens hållplats om man ville passa den bussen eller hänga på låset då backen öppnade i Annapuri.
Toalett fanns i korridoren och för japanska toalettbesök gäller att man tar av sig sina tofflor och byter till ett par toalett-tofflor. De är i en avvikande, ibland ganska skrikig färg, så att de verkligen syns. Dessa ska ej lämna toalettutrymmet. Lite jobbigt när man upptäckte att man stod med dessa på i sitt eget rum och inser att man behöver gå tillbaka i korridoren för att lämna de åter. Då hade de ordinarie tofflorna redan försvunnit tillbaka till hallstället och man fick smyga ner dit och hämta ett par nya innetofflor.
Toalettstolen är en dröm då sitsen är uppvärmd. Det är ju härligt när utrymmet i övrigt har en temperatur på typ 15 grader! Det heter washlet istället för toalett eftersom det finns ett par funktioner för underredsspolning! Har inte vågat mig på det eftersom det inte finns någon beskrivning på engelska. På en restaurangtoalett var det automatiskt ljud på då man satte sig på sitsen. Både kvittrande fåglar och visslande tågljud. Detta för att inte grannbåset ska höra vad man gör på toaletten. Kan ju vara pinsamt om man fjärtar för högt. Tycket japaner iallfall.

Pensionat Tomten i kvällsljus

Pensionat Tomten i kvällsljus

Toalettinstruktion

Toalettinstruktion

Rätt toffla på toaletten

Rätt toffla på toaletten

Rätt toffla utanför toaletten

Rätt toffla utanför toaletten

Pensionat Tomten

Pensionat Tomten